A PIACRÓL
Putnok Város Önkormányzata 5 különböző üzletet alakít ki a Serényi tér 7. szám alatt, a volt VÁM épületében:
egy helyi termékek boltját, egy kegyeleti boltot, egy virágboltot, egy húsboltot, valamint helyben sütött pékáruk boltját is.
A termékekkel a helyi lakosságot, a Gömöri térségbe látogató turistákat kívánják kiszolgálni, a projekttel a térség helyi őstermelőit, erdei termékgyűjtő magánszemélyeket, egyéb piaci szereplőket - a helyben, illetve a város vonzáskörzetében lévő kis- és középvállalkozásokat, illetve az elkészült létesítményekben dolgozó helyi munkaerőt támogatják.
A beruházás során megtörténik az épület komplex felújítása - külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje, egyéb épületszerkezetek hőszigetelése, akadálymentesítés, - az üzlethelyiségek, illetve azokhoz szükséges raktározási és hűtést biztosító helységek kialakítása. A beruházás közvetlenül hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez is, mivel az üzleteket a város saját fenntartásban kívánja üzemeltetni, a karbantartási munkákat elvégezni, valamint megfelelően szakképzett személyzetet is a város biztosít.
A helyi termelők helyi piacra jutásának támogatása mellett fontos szempont, hogy a helyi termékek vásárlásával hozzájáruljunk a környezet fenntarthatóságához. A helyi termékek előállítása kis mennyiségben, hagyományos, természet közeli módszerekkel történik, így azok kevésbé terhelik meg a környezetet, a termőföldet. Csökkenthető a termeléssel, illetve a szállítással, csomagolással járó környezetterhelés, kisebb lesz az ökológiai lábnyom. A tájfajták előnyben részesítésével hozzájárulunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, illetve a hagyományok továbbéltetéséhez.
A helyi termékek további legfontosabb előnyei:
A helyi termékek mögött a következő pozitív jelenségek állnak
- környezetvédelem
- környezettudatos fogyasztói magatartás terjesztése
- egészséges életmód
- munkahelyteremtés hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára
- helyi gazdaságfejlesztés helyi termelők termékeinek piacra segítésével
- hagyományőrzés
- turizmus fejlesztése
- civil szerveződés kialakításának igénye
A helyi termékek vásárlása számos előnyt biztosít. A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. Amikor helyi terméket vásárolunk, akkor a munkahelyek megtartása mellett az a haszon, mely a multiknál történő vásárláskor külföldre áramlik, helyben marad, a helyi gazdaságot élénkíti. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. Mivel rövid idő alatt eljut a termék a fogyasztóhoz, így a zöldségek, gyümölcsök nem veszítenek minőségükből sem a szállítás, sem a raktározás során. A helyi élelmiszerek íze jobb. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. Mivel nem kell hosszú kilométereket, esetleg kontinenseket átszelve szállítani a termékeket, ezért nem kell éretlenül leszedni azokat, hiszen rövid időn belül a fogyasztókhoz kerülhetnek. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Ez az előny egyrészt szintén abból a tényből származik, hogy a helyi termékeket nem szállítják óriási távolságokra, így a környezetet kevésbé terheli a szállítással járó szennyezés. Valamint a csomagolás is sokkal egyszerűbb, mintha hosszú utat kellene megtennie hajón, vasúton, repülőn, vagy ezek kombinációjával történő szállítás során. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. A régi időkben az embereknek lehetőségük sem volt mást enni, mint ami az évszaknak megfelelően megtermett, így az étkezések követték az évszakok. Nyáron sok vitamindús és könnyű gyümölcsöt fogyaszthattak, télen pedig a disznóvágásokból származó energiában gazdag húsételek domináltak. Ehhez az ősi egyensúlyhoz is közelebb hoz minket a helyi élelmiszerek fogyasztása. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A hagyományos receptek, őshonos gyümölcsfák, régi mesterségek művelői mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a régről hozott örökséget mi is továbbadhassuk az utókornak. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz. A hosszú szállítás eltűrésére az éretlenül leszedett gyümölcsöt vegyszerekkel kezelik, melyre itt nincs szükség. Másrészt mivel a gazdák sok esetben közvetlenül kapcsolatba kerülnek a vásárlókkal, nem kockáztathatják a jó hírüket, ezért minél inkább törekednek a termékek tisztaságára, elterjedőben van a bio élelmiszerek termesztésének gyakorlata is. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. A vegyszertakarékos gazdálkodást az újonnan nemesített „nagyüzemi” gyümölcsfajták kevésbé bírják, viszont a régi, hagyományos fajták sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben, így mivel a fogyasztó ezt igényli, újra visszatérhetnek a régi idők ízei. A helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Ha a helyi termelőknél költjük el vásárlásra szánt pénzünket, azt a bevételt a termelő helyi fejlesztésre fogja nagy eséllyel elkölteni, akár új munkahelyeket is teremtve. Ezáltal a helyi adóbevételek növekedhetnek, ami aztán saját környezetünk fejlődésében mutatkozhat meg a közösségi kiadások által. Fontos tényező, hogy a turizmus számára plusz vonzerő lehet a helyi termékek bemutatása akár fesztiválokon, rendezvényeken, vagy a falusi turizmus keretében a falusi vendéglátás során felszolgált helyi specialitások, amelyek így a helyi termelőnek és a helyi szolgáltatónak is hasznot jelentenek. Jól szervezett helyi termelői piac alapvetően támogathatja a térségi turizmusból származó bevételeket. A termelői piac jelenléte pozitív hatással van ugyanis a helyi termelők motivációira, helyi termékek fejlesztésére és előállítására.
A helyi alapanyagok és munkaerő felhasználásával előállított és árusított portékák között lesz virág, pékáru, húsipari termék, zöldség, gyümölcs, füstölt áru, kolbász, szalonna, tepertő, sajt, lekvár, méz, kézműves és egyéb helyi termelők által előállított termékek.